De store udgifter

Der bliver snakket økonomi som aldrig før. Der er fokus på det i medierne, og i debatterne. Det har selvfølgelig altid været et emne som falder indenfor de flestes interesser, men fokus på emnet er stigende.

 

Privatøkonomien

Det er ikke længere tabu at snakke om privatøkonomien, på samme måde som det måske har været historisk set. Der er mere og mere fokus på forskellen i privatøkonomien i forhold til hvilket arbejde man har, eller måske ikke har. Der er stadig en god del på overførselsindkomst, som sidder stramt i det, fordi ydelserne ikke er specielt store. Det sætter nogen helt naturlige begrænsninger for den enkelte i hverdagen. Der er måske ikke råd til nogen basale ting, som gaver, restaurant besøg eller andre forlystelser med familien. Det kan også være helbredsmæssige begrænsninger, som dyr medicin eller måske en behandling der ikke er penge til. Der er selvfølgelig tilskud til medicin, og det offentlige sundhedsvæsen som giver alle mulighed for gratis behandling. Men har man brug for en psykiatri udredning, kan der være uoverskueligt lang ventetid. Og det er muligt at betale sig for en privat psykiatri behandling, men den er dyr, og ikke for de dårligste økonomiske stillede. Derfor giver det en skævhed i forhold til hvem der kan behandles i tide og hvem der ikke kan. 

 

Selvstændig eller lønmodtager

Der er flere og flere som stiller sig selv spørgsmålet, om de vil være lønmodtager eller starte deres egen forretning. Mange vælger stadig lønmodtagerrollen, fordi den er tryg og det har man altid gjort. Men mange føler ikke de udvikler sig, eller måske kan tjene den mængde penge de gerne vil. Derfor er der en stor del der vælger at være selvstændige, selvom det indebærer en stor økonomisk risiko. Når man er selvstændig, hviler hele det økonomiske ansvar jo på ens egen skuldre.

 

Hus, bil, børn og bryllup

Når der skal bruges penge i privatøkonomien, er det meget de sammen ting der købes. Det er drømmehuset, og bil. Måske endda 2 biler. Så er der måske et bryllup, som kan gøre et stort indhug i opsparingen. Og måske skal der også en bryllupsrejse til. Mange holder også jævnligt ferie som koster en del. Det er jo ikke helt billigt at tage på skiferie hvert år, sammen med turen sydpå i sommerferien. 

Mange unges første tanke når de gerne vil have børn er ikke hvor dyrt det er. Det er først når der skal købes barnevogn, og måske en større bil at det bliver meget synligt. Selv banken har en holdning til hvor meget de små guldklumper koster om måneden, når der skal laves et nyt lån. Og de fleste banker regner med at der skal være 5000kr til rådighed når der er børn i huset. 

 

Indlæg oprettet 168

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen